01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: mąka krupczatka, soda oczyszczona, przyprawa do piernika, miód, cukier, mleko, margaryna, ewentualnie czekolada gorzka, ewentualnie powidła śliwkowe.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska
Kategoria: ciasta i desery
Data wpisu: 09.12.2013 Nr katalogowy: KS100046 |
|
Składniki i proporcje:
Piernik:
Jeśli lubimy piernik z polewą czekoladową potrzebne będą dodatkowo:
Jeśli lubimy piernik przekładany, przydadzą się powidła śliwkowe.
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Piernik:
W misce wymieszać mąkę krupczatkę z sodą oczyszczoną oraz przyprawą do piernika. W garnku zagotować mleko wraz z margaryną, miodem i cukrem a następnie wrzącym płynem zalać zawartość miski. Dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie już zimna, rozdzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Do masy dodawać po jednym żółtku i za pomocą miksera dokładnie wymieszać. Na końcu stopniowo i delikatnie za pomocą łyżki połączyć ciasto z pianą z białek. Ciasto wylać do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Piec (do suchego patyczka) około 60 minut w temperaturze 160 - 170 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Nie wyjmuję piernika od razu z piekarnika, najpierw studzę go przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
Tak przygotowany piernik po wystygnięciu można przekroić wzdłuż na pół, przełożyć powidłami śliwkowymi i/lub polać polewą czekoladową a następnie udekorować płatkami migdałowymi lub drobno posiekanymi orzechami.
Polewa czekoladowa:
Do rondelka włożyć połamaną na kawałki gorzką czekoladę, dodać masło i odrobinę mleka. Na najmniejszym ogniu, często mieszając poczekać aż czekolada zacznie się rozpuszczać. Dodawać stopniowo mleko do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji polewy - ostatnio musiałam zużyć 8 łyżek mleka. Tak przygotowaną polewą posmarować piernik, wyrónwać polewę za pomocą noża i ewentualnie udekorować płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.
Dodatkowe informacje:
Serdecznie zapraszam do spróbowania piernika w trzech odsłonach - mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie :).
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com
Mam nadzieję, że będzie smakował i stanie się stałym punktem menu