ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Zupa krem z cukinii

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: cukinia, ziemniaki, cebula, czosnek, bulion, oliwa, sól, pieprz, ser pleśniowy lub ser biały wędzony lub ser feta, natka pietruszki, groszek ptysiowy lub grzanki do zupy.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: zupy i kremy, dania obiadowe

 

Data wpisu: 22.11.2013

Nr katalogowy: KS100013

 

zupa krem z cukinii


  • 100013-zupa_krem_z_cukinii-fot1a

Składniki i proporcje:

  • ok. 50 dag cukinii
  • 3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowego (w wersji bez ograniczeń)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ser z błękitną pleśnią lub ser feta lub ser biały wędzony
  • natka pietruszki
  • groszek ptysiowy lub grzanki do zupy

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • obieraczka
  • wyciskacz do czosnku
  • deska do krojenia
  • patelnia
  • garnek
  • mikser
  • 100013-zupa_krem_z_cukinii-fot2a

Przygotowanie:

Cukinię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki lub przecisnąć przez wyciskacz do czosnku. Na patelni rozgrzać oliwę i włożyć pokrojoną cukinię, ziemniaki, cebulę i czosnek. Dusić około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Całą zawartość patelni przełożyć do garnka, wlać bulion i gotować około 20 minut aż warzywa staną się miękkie. Po lekkim ostudzeniu, zmiksować na gładki krem. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z pokrojonym lub startym na tarce o dużych oczkach serem pleśniowym lub serem feta lub białym wędzonym serem oraz z pokrojoną drobno natką pietruszki i groszkiem ptysiowym lub grzankami (najczęściej używam grzanek ziołowych).

 


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy