01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: kasza gryczana, woda, pieczarki, cebula, biała fasola w puszce, bulion, mąka gryczana, mąka ziemniaczana, suszona żurawina, suszone śliwki, olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących
Kategoria: dodatki do pieczywa, przystawki, przekąski, śniadanie
Data wpisu: 12.09.2014 Nr katalogowy: KS100141 |
|
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Zagotować 2,5 szklanki wody, wsypać kaszę gryczaną, posolić, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia płynu. Od czasu do czasu zamieszać. Cebule obrać, pokroić i podsmażyć na oleju aż do miękkości. W międzyczasie obrać i pokroić pieczarki, podsmażyć na oleju. Do miski przełożyć ugotowaną kaszę gryczaną, usmażoną cebulę, pieczarki, dodać fasolę wraz z zalewą oraz szklankę bulionu. Całość zmiksować na w miarę gładką masę. Powstałą masę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodać mąkę gryczaną oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Dodać żurawinę oraz śliwki i ponownie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę pasztetową i piec około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Pasztet kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Dodatkowe informacje:
Przepis na pasztet z kaszy gryczanej wypatrzyłam u Olgi Smile i jako wielki miłośnik kaszy nie omieszkałam go wypróbować :) Mam już chytry plan aby zaserwować go na Wigilię, zwłaszcza że nie wymaga dużo pracy i świetnie się przechowuje. Pasztet posmakował zarówno dużym jak i małym domownikom - córa zajadała się nim aż jej się uszy trzęsły, niejednokrotnie prosząc o dokładkę. Uwierzcie mi na słowo, że jest wyborny...
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com