ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Pasztet z kaszy gryczanej

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: kasza gryczana, woda, pieczarki, cebula, biała fasola w puszce, bulion, mąka gryczana, mąka ziemniaczana, suszona żurawina, suszone śliwki, olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących

Kategoria: dodatki do pieczywa, przystawki, przekąski, śniadanie

 

Data wpisu: 12.09.2014

Nr katalogowy: KS100141

 

pasztet z kaszy gryczanej


  • 100141-pasztet_z_kaszy_gryczanej-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 20 dag suchej kaszy gryczanej (1 szklanka)
  • 2,5 szklanki wody
  • 50 dag pieczarek
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • blaszka do pieczenia (użyłam blaszki o wymiarach 22 cm x 33 cm)
  • papier do pieczenia
  • garnek
  • miska
  • patelnia
  • mikser
  • deska do krojenia
  • 100141-pasztet_z_kaszy_gryczanej-fot2a

Przygotowanie:

Zagotować 2,5 szklanki wody, wsypać kaszę gryczaną, posolić, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia płynu. Od czasu do czasu zamieszać. Cebule obrać, pokroić i podsmażyć na oleju aż do miękkości. W międzyczasie obrać i pokroić pieczarki, podsmażyć na oleju. Do miski przełożyć ugotowaną kaszę gryczaną, usmażoną cebulę, pieczarki, dodać fasolę wraz z zalewą oraz szklankę bulionu. Całość zmiksować na w miarę gładką masę. Powstałą masę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodać mąkę gryczaną oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Dodać żurawinę oraz śliwki i ponownie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę pasztetową i piec około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Pasztet kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Dodatkowe informacje:

Przepis na pasztet z kaszy gryczanej wypatrzyłam u Olgi Smile i jako wielki miłośnik kaszy nie omieszkałam go wypróbować :) Mam już chytry plan aby zaserwować go na Wigilię, zwłaszcza że nie wymaga dużo pracy i świetnie się przechowuje. Pasztet posmakował zarówno dużym jak i małym domownikom -  córa zajadała się nim aż jej się uszy trzęsły, niejednokrotnie prosząc o dokładkę. Uwierzcie mi na słowo, że jest wyborny...


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji