01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.
Składniki: ser biały, mąka pszenna, kasza manna, ziemniaki, pomidory, przecier pomidorowy, ketchup, jogurt naturalny, kolendra, jajko, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka w proszku, sól, bułka tarta.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska
Kategoria: dania obiadowe
Data wpisu: 01.12.2013 Nr katalogowy: KS100040 |
|
Składniki i proporcje:
Kofta (kotleciki):
Panierka:
Sos pomidorowy:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki rozgnieść i przestudzić (łatwiej ugniata się jeszcze ciepłe ziemniaki). Do przestudzonych ziemniaków dodać rozgnieciony widelcem ser biały, pieprz ziołowy, curry i sól do smaku. Całość dokładnie zagnieść. Powinno się otrzymać aromatyczną masę, ja nie żałuję ani pieprzu ani curry. Do powstałej masy dodać 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki kaszy mannej. Ponownie zagnieść. Formować niezbyt duże kuleczki (duże kuleczki łatwo rozpadają się podczas smażenia) i panierować w jajku a następnie w bułce tartej wymieszanej w proporcji 1:1 z mąką, z dodatkiem łyżeczki słodkiej papryki w proszku. Kulki smażyć niezbyt długo na gorącym, głębokim tłuszczu, do czasu gdy staną się rumiane. Po usmażeniu odsączamy kulki z tłuszczu na ręczniku papierowym. Z podanej ilości składników uzyskujemy około 18 niezbyt dużych kulek.
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Na rozgrzaną oliwę wyłożyć pomidory wraz zalewą, chwilę poddusić na małym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i dodać jogurt naturalny, szczyptę cukru, kilka łyżeczek przecieru pomidorowego i/lub ketchupu. Doprawić do smaku kolendrą (trzeba uważać aby nie przesadzić z jej ilością bo jest bardzo aromatyczna), sporą ilością curry, dodać pieprz ziołowy i sól do smaku. Otrzymujemy bardzo aromatyczny sos pomidorowy. Podgrzewać sos, uważając aby się nie zagotował.
Koftę podaję z kaszą gryczaną polaną sosem pomidorowym.
Dodatkowe informacje:
To jedno z naszych ulubionych dań wegetariańskich. Sos do kofty w połączeniu z kaszą gryczaną stanowi pyszne, samodzielne danie.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com