01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: kaczka, jabłka, majeranek, czosnek, sól.
Dieta: bez ograniczeń
Kategoria: dania obiadowe, dania mięsne
Data wpisu: 23.11.2013 Nr katalogowy: KS100021 |
|
Składniki i proporcje:
Poza majerankiem i czosnkiem można dodać estragon lub paprykę słodką w proszku lub oregano albo kompozycję przypraw.
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Kaczkę umyć, osuszyć i natrzeć od wewnątrz i na zewnątrz solą, majerankiem i ewentualnie innymi przyprawami, według własnych upodobań. Nam bardzo smakuje połączenie majeranku z estragonem. Dodatkowo od wewnątrz kaczkę natrzeć wyciśniętym czosnkiem. Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki - nie obierać ze skórki. Do środka kaczki włożyć jabłka i spiąć kaczkę wykałaczkami. Kaczkę odstawić na kilka godzin aby przeszła smakiem przypraw oraz aby uzyskała temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia piec przez 30 minut, po tym czasie przykryć naczynie żaroodporne, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu i piec od 1,5h do 2h. Kaczkę podawać z żurawiną lub z winogronami z jabłkami na ostro.
Dodatkowe informacje:
Kaczka pieczona tym sposobem rozpływa się w ustach, mięso jest bardzo miękkie a w całym domu unosi się obłędny aromat.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com