01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, jajka, kakao, masło lub margaryna, ulubiony dżem, konfitura lub powidła śliwkowe.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska
Kategoria: ciasta i desery
Data wpisu: 04.01.2014 Nr katalogowy: KS100072 |
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
W garnku rozpuścić masło lub margarynę - ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. W misce zagnieść ciasto z mąki, żółtek, rozpuszczonego tłuszczu, proszku do pieczenia oraz 2,5 łyżki cukru. Na dnie blaszki ułożyć papier do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części, przy czym jedna z części powinna być nieco większa od pozostałych ponieważ posłuży do wyklejenia blaszki. Drugą część ciasta wraz z trzecią częścią zagniecioną z kakao wkładamy do zamrażarki. W międzyczasie smarujemy ciasto warstwą konfitury. Następnie ubijamy na sztywno pianę z białek z dodatkiem cukru. Na konfiturę skubiemy ciasto wymieszane z kakao, następnie wykładamy pianę z białek, ostatnią warstwę stanowi poskubane jasne ciasto. Jeśli chcemy zamiast skubania zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach, to należy je wcześniej bardzo mocno schłodzić. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Ciasto jest gotowe, gdy piana z białek jest sztywna a ciasto zarumienione.
Dodatkowe informacje:
Zapach i smak tak przygotowanego ciasta kruchego z dodatkiem konfitury różanej będzie mi się zawsze kojarzył z rodzinnym domem. Uwielbiam to ciasto właśnie w tej wersji.
Zauważyłam, że często przepis na to ciasto nosi miano "pleśniaka" - bardzo nie lubię tej nazwy, uważam, że jest wręcz krzywdząca dla tego prostego aczkolwiek wyśmienitego wypieku ;)
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com