ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Flaczki z kurczaka

 Czas przygotowania: od 30 min do 60 min.

Składniki: ćwiartki z kurczaka, marchewki, pietruszki, seler, majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,  ewentualnie przyprawa do flaczków.

Dieta: bez ograniczeń, dla mam karmiących

Kategoria: dania obiadowe, dania jednogarnkowe, dania mięsne

 

Data wpisu: 04.02.2014

Nr katalogowy: KS100079

 

flaczki z kurczaka


Składniki i proporcje:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie przyprawa do flaczków

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • obieraczka
  • deska do krojenia
  • tarka
  • 2 garnki
  • 100079-flaczki_z_kurczaka-fot1a

Przygotowanie:

Ćwiartki z kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do garnka. Marchewkę, pietruszkę oraz seler umyć, obrać, pokroić w większe kawałki i włożyć do garnka. Kurczaka wraz z warzywami zalać wodą - wody powinno być tyle aby przykryła zawartość garnka. Następnie dodać ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę pieprzu oraz soli. Gotować na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Wyjąć warzywa oraz ćwiartki z kurczaka z garnka na talerz, poczekać aż trochę ostygną. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do drugiego garnka. Z ćwiartek obrać mięso i pokroić na mniejsze kawałeczki, włożyć do garnka z warzywami. Wywarem, który uzyskaliśmy w wyniku gotowania mięsa z warzywami zalać mięso wraz z startymi warzywami. Jeśli uzyskany wywar jest zbyt esencjonalny, można częściowo zastąpić go przegotowaną wodą. Płynów powinno być tylko tyle, aby uzyskać gęstą konsystencję dania. Całość podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem albo przyprawą do flaczków. Podawać z jasnym pieczywem posmarowanym masłem.

Dodatkowe informacje:

Przepis na nieco oszukane flaczki pochodzi z mojego rodzinnego domu, świetnie smakuje, rozgrzewa a co najważniejsze  doskonale zaspokaja głód. Szczególnie polecam to danie osobom, które nie przepadają za klasycznymi flaczkami.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji