ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Śledzie w pomidorach

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: płaty śledziowe a'la matjas, cebule, koncentrat pomidorowy, cukier, sól, olej.

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: przystawki, przekąski, dania rybne

 

Data wpisu: 30.12.2013

Nr katalogowy: KS100064

 

śledzie w pomidorach


Składniki i proporcje:

  • 4 dorodne płaty śledziowe a'la matjas
  • 6 średniej wielkości cebul (1,5 cebuli na 1 płat)
  • około 5-6 łyżek cukru
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • około płaskiej łyżeczki soli
  • olej

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • głęboka patelnia
  • miska
  • deska do krojenia
  • słoiki
  • 100064-sledzie_w_pomidorach-fot1a

Przygotowanie:

Śledzie opłukać, moczyć w wodzie przez kilka godzin, kilkukrotnie zmieniać wodę, śledzie nie powinny być zbyt słone. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dusić do miękkości na sporej ilości oleju (większej niż zazwyczaj stosujemy do duszenia cebuli). Trzeba bardzo uważać aby cebula się nie zarumieniła. Do uduszonej cebuli dodać koncentrat pomidorowy, podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Cukier dodajemy stopniowo. Śledzie pokrojone w paski o szerokości około 3-4 cm wymieszać z przestudzonym sosem. Słoiki napełnić śledziami wymieszanymi z sosem i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.

Dodatkowe informacje:

Śledzie w takim wydaniu to potrawa wyniesiona z domu mojego Męża, tam też wiodła zasłużony prym wśród innych dań przygotowywanych na specjalne okazje. Nie znam osoby, której by nie posmakowały.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji