01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: marchewki, jajka, cukier, mąka tortowa, olej, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cynamon, kakao, gałka muszkatołowa, serek philadelphia, cukier puder, masło.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska
Kategoria: ciasta i desery
Data wpisu: 30.12.2013 Nr katalogowy: KS100063 |
|
Składniki i proporcje:
Ciasto marchewkowe:
Masa:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Ciasto marchewkowe:
Za pomocą miksera utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, powoli dodawać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie dodać cynamon, kakao i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (jak do placków ziemniaczanych) - powinniśmy otrzymać 2 szklanki startej marchewki. Marchewkę dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wysypanej bułką tartą. Do nieco rozgrzanego piekarnika włożyć tortownicę, piec w temperaturze 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 50 minut (do suchego patyczka). Ciasta nie wyjmujemy od razu z piekarnika.
Tak przygotowane ciasto marchewkowe można polać polewą czekoladową (przygotowaną np. jak do ciasta czekoladowo-budyniowego bez pieczenia) lub przełożyć masą przygotowaną na bazie serka philadelphia.
Masa:
Serek philadelphia utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę (minimum 5 minut). Stopniowo dodawać cukier, dobrze wymieszać (minimum 2 minuty). Wstawić do lodówki.
Ostudzone ciasto przekroić na dwie części. Spód posmarować 1/3 masy, przykryć drugą połową ciasta i rozsmarować pozostałą masę. Dekorować wedle upodobania - orzechami, czekoladą. Wstawić do lodówki do czasu zastygnięcia masy.
Dodatkowe informacje:
Ciasto marchewkowe bardzo dobrze smakuje bez żadnych polew, długo zachowuje świeżość. Z powodzeniem może również zastąpić piernik :) No i zawsze się udaje!
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com
Muszę kiedyś wypróbować ten przepis Ciekawi mnie smak tego ciasta, bo wygląd ma całkiem smaczny
Pozdrawiam!