ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: marchewki, jajka, cukier, mąka tortowa, olej, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cynamon, kakao, gałka muszkatołowa, serek philadelphia, cukier puder, masło.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 30.12.2013

Nr katalogowy: KS100063

 

ciasto marchewkowe


Składniki i proporcje:

Ciasto marchewkowe:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • około 40-50 dag marchwi
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 kopiaste łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao  
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy
  • bułka tarta do wysypania tortownicy

Masa:

  • 2 serki philadelhia (łącznie 250 g)
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru (może być mniej)

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • obieraczka
  • tarka
  • mikser
  • 2 miski
  • tortownica (używam tortownicy o średnicy 25 cm)
  • 100063-ciasto_marchewkowe-fot1a

Przygotowanie:

Ciasto marchewkowe:

Za pomocą miksera utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, powoli dodawać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie dodać cynamon, kakao i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (jak do placków ziemniaczanych) - powinniśmy otrzymać 2 szklanki startej marchewki. Marchewkę dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wysypanej bułką tartą. Do nieco rozgrzanego piekarnika włożyć tortownicę, piec w temperaturze 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 50 minut (do suchego patyczka). Ciasta nie wyjmujemy od razu z piekarnika.

Tak przygotowane ciasto marchewkowe można polać polewą czekoladową (przygotowaną np. jak do ciasta czekoladowo-budyniowego bez pieczenia) lub przełożyć masą przygotowaną na bazie serka philadelphia.

Masa:

Serek philadelphia utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę (minimum 5 minut). Stopniowo dodawać cukier, dobrze wymieszać (minimum 2 minuty). Wstawić do lodówki.

Ostudzone ciasto przekroić na dwie części. Spód posmarować 1/3 masy, przykryć drugą połową ciasta i rozsmarować pozostałą masę. Dekorować wedle upodobania - orzechami, czekoladą. Wstawić do lodówki do czasu zastygnięcia masy.

Dodatkowe informacje:

Ciasto marchewkowe bardzo dobrze smakuje bez żadnych polew, długo zachowuje świeżość. Z powodzeniem może również zastąpić piernik :) No i zawsze się udaje!


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji