ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Schab pieczony w czerwonym winie

04-2014, Brak komentarzy

Pieczona biała kiełbasa

04-2014, Brak komentarzy

Ciasteczka maślane z migdałami

04-2014, 2 Komentarze

Pasztet z selera

03-2014, Brak komentarzy

Roladki z kurczaka

03-2014, 2 Komentarze

Bananowiec wegański

03-2014, Brak komentarzy

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

Przepis tygodnia

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Pełny bebech
Świetna rzecz, kucharz elastyczny, nie trzyma się ...
Gość - Młoda mama gotuje...
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, na pewno ...
W zasadzie nie robię nic nadzwyczajnego może u Ci...
Gość - Alicja
Powiedz mi kochana jak to robisz, że one Ci nie ci...
Gość - Kasia
Szpinak,mozzarella umm... niebo w gębie.Skorzystam...

Ciasto czekoladowo-budyniowe bez pieczenia

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: herbatniki, budyń waniliowy lub śmietankowy, mleko, masło, cukier, wiórki kokosowe, czekolada gorzka.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 25.11.2013

Nr katalogowy: KS100030

 

ciasto czekoladowo budyniowe bez pieczenia


Składniki i proporcje:

  • duże opakowanie herbatników (około 220 g)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • około 800 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 10 dag masła
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • garnek
  • miska
  • miseczka
  • mikser
  • papier do pieczenia
  • mała blaszka (używam blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm)
  • 100030-ciasto_czekoladowo_budyniowe_bez_pieczenia-fot1a

Przygotowanie:

Zagotować 500 ml mleka, dodać dwa budynie wymieszane w 125 ml mleka z cukrem (jeśli mamy budynie z cukrem, dodatkowy cukier pominąć). Gotowy budyń odstawić do przestygnięcia. Gdy budyń będzie lekko ciepły dodać masło i miksować do uzyskania konsystencji kremu, dodać kilka łyżek wiórków kokosowych do smaku, dokładnie wymieszać. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać kolejno: warstwę herbatników, warstwę kremu budyniowego, warstwę herbatników zanurzonych w mleku, warstwę kremu budyniowego itd. Warstwę pierwszą i ostatnią stanowią suche herbatniki natomiast warstwy wewnętrzne składają się z herbatników na chwilę zanurzonych w mleku. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w rondelku, dodać mleko (nie za dużo) i łyżkę masła do uzyskania płynnej ale nadal gęstej konsystencji. Polewą czekoladową oblać herbatniki. Ciasto wstawić na minimum 2h do lodówki.

 


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji