ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto cynamonowe z jabłkami

09-2014, Brak komentarzy

Fasolka szparagowa po grecku

08-2014, Brak komentarzy

Aromatyczna potrawka z ciecierzycą

08-2014, Brak komentarzy

Crunch

08-2014, Brak komentarzy

Placuszki owsiane z bananami

08-2014, Brak komentarzy

Sałatka z kaszy bulgur

08-2014, Brak komentarzy

Chłodnik z burakami

08-2014, Brak komentarzy

Pieczone kotleciki z indyka

07-2014, 1 Komentarz

Jajecznica ze szpinakiem i fetą

07-2014, Brak komentarzy

Sałatka z jarmużem

07-2014, Brak komentarzy

Surówka z kalafiora

07-2014, Brak komentarzy

Bezglutenowe racuchy z bananami

07-2014, Brak komentarzy

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Mam nadzieję, że będzie smakowała. Moi domowi smak...
Gość - Zosia
Ciekawe czy tak dobre jak szybkie w wykonaniu. Trz...
Gość - Kaaja
Super pomysł ! Do tej pory czerstwe pieczywo mieli...
Gość - Alicja
Bardzo ładnie podane
Bardzo mi miło :-) Dziękuję za zaproszenie, chętni...

Ciasto czekoladowo-budyniowe bez pieczenia

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: herbatniki, budyń waniliowy lub śmietankowy, mleko, masło, cukier, wiórki kokosowe, czekolada gorzka.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 25.11.2013

Nr katalogowy: KS100030

 

ciasto czekoladowo budyniowe bez pieczenia


Składniki i proporcje:

  • duże opakowanie herbatników (około 220 g)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • około 800 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 10 dag masła
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • garnek
  • miska
  • miseczka
  • mikser
  • papier do pieczenia
  • mała blaszka (używam blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm)
  • 100030-ciasto_czekoladowo_budyniowe_bez_pieczenia-fot1a

Przygotowanie:

Zagotować 500 ml mleka, dodać dwa budynie wymieszane w 125 ml mleka z cukrem (jeśli mamy budynie z cukrem, dodatkowy cukier pominąć). Gotowy budyń odstawić do przestygnięcia. Gdy budyń będzie lekko ciepły dodać masło i miksować do uzyskania konsystencji kremu, dodać kilka łyżek wiórków kokosowych do smaku, dokładnie wymieszać. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać kolejno: warstwę herbatników, warstwę kremu budyniowego, warstwę herbatników zanurzonych w mleku, warstwę kremu budyniowego itd. Warstwę pierwszą i ostatnią stanowią suche herbatniki natomiast warstwy wewnętrzne składają się z herbatników na chwilę zanurzonych w mleku. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w rondelku, dodać mleko (nie za dużo) i łyżkę masła do uzyskania płynnej ale nadal gęstej konsystencji. Polewą czekoladową oblać herbatniki. Ciasto wstawić na minimum 2h do lodówki.

 


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji