01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: wołowina, cebule, ciemne piwo, liście laurowe, tymianek, bulion, musztarda, razowy chleb, masło, mąka pszenna, sól, pieprz.
Dieta: bez ograniczeń
Kategoria: dania obiadowe, dania mięsne
Data wpisu: 26.12.2013 Nr katalogowy: KS100058 |
|
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę jak do gulaszu, oprószyć pieprzem i mąką a następnie obsmażyć na 2 łyżkach masła. Mięso przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej do garnka. Cebulę pokroić w kostkę i dusić z dodatkiem pozostałego masła na patelni po mięsie. Gdy cebula będzie już miękka, przełożyć całą zawartość patelni do garnka. Na patelnię wlać piwo i od czasu do czasu mieszając, chwilę podgotować. Podgrzane piwo przelać do garnka. W międzyczasie posmarować chleb razowy musztardą i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Składniki znajdujące się w garnku wymieszać a następnie dodać tyle bulionu aby mięso było zakryte. Dodać liście laurowe oraz tymianek. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 2 godzin, od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.
Dodatkowe informacje:
Wołowina po flamandzku jest daniem, które zachwyca Gości - mięciutkie mięso i niezwykle aromatyczny sos, którego smaku trudno zapomnieć. Proponuję podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną z dodatkiem sezonowej surówki.
Danie wydaje się być z pozoru pracochłonne ale tak naprawdę poza pokrojeniem składników i zamieszaniem od czasu do czasu w garnku nie wymaga naszej większej uwagi.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com