01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.
Składniki: serek mascarpone, cukier, mąka pszenna, jajko, gorzkie kakao, soda oczyszczona, sól, woda, jogurt naturalny, olej, rum, aromat waniliowy.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska
Kategoria: ciasta i desery
Data wpisu: 13.12.2013 Nr katalogowy: KS100051 |
|
Składniki i proporcje:
Nadzienie z serka mascarpone:
Ciasto na muffinki:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Nadzienie z serka mascarpone:
Serek mascarpone dokładnie wymieszać z cukrem, mąką i białkiem jajka. Masę rozsmarować na płaskim naczyniu i włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Czekamy aż masa zastygnie. Następnie kroimy nadzienie na 12 porcji.
Muffinki:
Mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną oraz sól wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać wodę, olej, jogurt naturalny oraz rum i ewentualnie aromat waniliowy. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką. Formę na muffinki wysmarować tłuszczem. Foremki napełniać do 1/3 wysokości ciastem a następnie nakładać porcję nadzienia i przykrywać pozostałym ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 25 minut.
Dodatkowe informacje:
Przepis na muffinki znalazłam na blogu Kwestia Smaku, do swoich potrzeb dostosowałam proporcje. Jest to pyszny deser, który zawsze się udaje i robi duże wrażenie na gościach. Z podanej ilości składników otrzymujemy 12 dużych muffinek.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com