01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: schab, zioła prowansalskie, czosnek, cebula, pieczarki, suszony rozmaryn, masło, śmietana, pieprz czarny mielony, olej.
Dieta: bez ograniczeń
Kategoria: dania mięsne, dania obiadowe
Data wpisu: 11.12.2013 Nr katalogowy: KS100049 |
|
Składniki i proporcje:
Schab pieczony:
Sos pieczarkowy:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Schab pieczony:
Schab natrzeć pieprzem czarnym a następnie wyciśniętym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Schab odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie obsmażyć na rumiano z każdej strony schab na oleju. Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 75 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 2h. Sprawdzić pod koniec pieczenia czy schab nie jest surowy - np. poprzez nakłucie widelcem. Proponuję podawać tak przygotowany schab z sosem pieczarkowym.
Sos pieczarkowy:
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i dodać wyciśnięty ząbek czosnku, chwilę podsmażyć a następnie dodać obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem do czasu zeszklenia się cebuli. Zawartość patelni przełożyć do miseczki. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju wraz z masłem i podsmażyć pieczarki. Dodać zeszkloną cebulę, szczyptę rozmarynku i śmietanę. Chwilę podgotować. Doprawić do smaku czarnym pieprzem i solą.
Dodatkowe informacje:
Pierwotny przepis pochodzi z "Kuchni Lidla" ale został przeze mnie nieco zmodyfikowany. Przygotowując pierwszy raz to danie obawiałam się czy schab nie będzie suchy po tak długim pobycie w piekarniku - obawy okazały się zupełnie nieuzasadnione, mięso okazało się być bardzo soczyste i smaczne.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com