ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Piersi z kurczaka pod pieczarkową pierzynką

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: piersi z kurczaka, pieczarki, cebula, majonez, ser żółty, sól, pieprz, olej.

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: dania mięsne, dania obiadowe

 

Data wpisu: 06.12.2013

Nr katalogowy: KS100044

 

piersi z kurczaka pod pieczarkową pierzynką


  • 100044-piersi_z_kurczaka_pod_pieczarkowa_pierzynka-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 3 dorodne pojedyncze piersi z kurczaka
  • około 40 dag pieczarek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 6 plastrów sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • deska do krojenia
  • patelnia
  • miska
  • blacha do pieczenia
  • folia aluminiowa
  • 100044-piersi_z_kurczaka_pod_pieczarkowa_pierzynka-fot2a

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić cebulę na oleju. Z pieczarek odciąć nóżki, kapelusze obrać ze skórek i pokroić w plasterki. Pokrojone pieczarki dodać do cebuli i razem poddusić. Odstawić do przestygnięcia. Osączone pieczarki wraz z cebulą przełożyć do miski, dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku (nigdy nie żałuję pieprzu, masa pieczarkowa powinna być pikantna). Piersi z kurczaka przeciąć tak, aby otrzymać dwa płaskie filety, następnie delikatnie posypać je pieprzem i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Na każdym z kawałków kurczaka ułożyć pieczarkową pierzynkę, przykryć plastrem sera żółtego. Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu.

Dodatkowe informacje:

Tak przygotowane piersi z kurczaka są wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Bardzo dobrze smakują z sezonową surówką i opiekanymi ziemniakami.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji