01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.
Składniki: piersi z kurczaka, pieczarki, cebula, majonez, ser żółty, sól, pieprz, olej.
Dieta: bez ograniczeń
Kategoria: dania mięsne, dania obiadowe
Data wpisu: 06.12.2013 Nr katalogowy: KS100044 |
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić cebulę na oleju. Z pieczarek odciąć nóżki, kapelusze obrać ze skórek i pokroić w plasterki. Pokrojone pieczarki dodać do cebuli i razem poddusić. Odstawić do przestygnięcia. Osączone pieczarki wraz z cebulą przełożyć do miski, dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku (nigdy nie żałuję pieprzu, masa pieczarkowa powinna być pikantna). Piersi z kurczaka przeciąć tak, aby otrzymać dwa płaskie filety, następnie delikatnie posypać je pieprzem i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Na każdym z kawałków kurczaka ułożyć pieczarkową pierzynkę, przykryć plastrem sera żółtego. Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu.
Dodatkowe informacje:
Tak przygotowane piersi z kurczaka są wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Bardzo dobrze smakują z sezonową surówką i opiekanymi ziemniakami.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com
Cieszę się, że smakowało i zapraszam do wypróbowania kolejnych przepisów :-)
Ile należy dusić cebulę z pieczarkami? Może to głupie pytanie, ale jestem zielona w temacie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
W tym przypadku dość trudno określić czas - powiem więc inaczej - cebula powinna być zeszklona i miękka ale nie może się przypalić. Pieczarki to już według uznania i własnego przyzwyczajenia - im dłużej będą smażone tym bardziej się obkurczą. Ja wolę nieco bardziej usmażone, gdyż wtedy pieczarki są mniej "wodniste" i jak dla mnie bardziej aromatyczne. Mam nadzieję, że pomogłam i że kurczak będzie smakował Pozdrawiam.