ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Bezglutenowe muffinki marchewkowe

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: marchew, mąka kukurydziana, mąka gryczana, cukier trzcinowy lub xylitol, jajka, olej, soda oczyszczona, cynamon, sól, ewentualnie groszki czekoladowe lub kawałki gorzkiej czekolady.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, dla mam karmiących

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 19.06.2014

Nr katalogowy: KS100120

 

bezglutenowe muffinki marchewkowe


Składniki i proporcje:

  • 40 dag marchewki
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub xylitolu
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ewentualnie 50-70 g groszków z gorzkiej czekolady lub gorzka czekolada pokrojona w małe kawałeczki

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • 2 miski
  • trzepaczka do jajek
  • tarka
  • obieraczka
  • forma na muffinki lub 12 foremek na muffinki
  • 100120-bezglutenowe_muffinki_marchewkowe-fot1a

Przygotowanie:

Z pomocą trzepaczki, wymieszać dokładnie jajka z cukrem lub xylitolem a następnie dodać olej. W drugiej misce wymieszać mąkę kukurydzianą, gryczaną, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon. Dodać suche składniki do mokrych i za pomocą łyżki wymieszać. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do ciasta i wymieszać. Na tym etapie można dodać jeszcze groszki z gorzkiej czekolady lub gorzką czekoladę pokrojoną w małe kawałeczki. Formę do muffinek wysmarować tłuszczem (można użyć odrobiny oleju) i nakładać łyżką ciasto do około 3/4 wysokości foremki. Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Muffinki pieczemy do czasu gdy się zarumienią a wsadzony patyczek będzie czysty. Muffinek nie wyjmuję od razu z piekarnika, studzę je chwilę przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.

 


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji