ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Leczo do słoików

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: papryka czerwona, pomidory, cebula, olej.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska

Kategoria: przetwory

 

Data wpisu: 09.02.2014

Nr katalogowy: KS100081

 

leczo do słoików


Składniki i proporcje:

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 2 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • olej

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • maszynka do mielenia mięsa z szatkownicą
  • miska
  • deska do krojenia
  • 2 duże garnki (jeden na leczo, drugi do pasteryzacji)
  • słoiki o pojemności 1 l
  • ściereczki kuchenne
  • 100081-leczo_do_sloikow-fot1a

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w większe kawałki, paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w większe kawałki. Cebulę zetrzeć przy pomocy maszynki do mięsa na przystawce o dużych oczkach, przełożyć do dużego garnka i poddusić na oleju do miękkości. Paprykę zetrzeć przy pomocy maszynki do mięsa na przystawce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę a następnie dodać do pozostałych warzyw. Razem poddusić. Gorące leczo nakładać do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoików, od razu zakręcać. Pasteryzować na mokro w garnku wyłożonym ściereczką przez 30-40 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki postawić do góry dnem i przykryć ściereczką aż do wystygnięcia.

Dodatkowe informacje:

Tak przygotowana baza pod leczo pozwala przygotować w mig szybki obiad - wystarczy dodać cukinię i/lub kiełbasę, ulubione przyprawy i gotowe :). Bazę pod leczo wykorzystuję również do przygotowania chilli con carne.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy