01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: schab bez kości, sól, cukier, czosnek, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy.
Dieta: bez ograniczeń, dla mam karmiących
Kategoria: dodatki do pieczywa, śniadanie
Data wpisu: 24.11.2013 Nr katalogowy: KS100023 |
|
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Schab umyć i osuszyć. Przygotować zalewę - do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, majeranek, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać. Do zalewy włożyć schab, doprowadzić szybko do wrzenia i gotować pod przykryciem 6 minut. Odstawić na 6h. Po tym czasie ponownie doprowadzić szybko do wrzenia i gotować pod przykryciem 3 minuty. Mięso pozostawić do wystygnięcia w garnku pod przykryciem, następnie wyjąć i zawinąć w folię aluminiową.
Dodatkowe informacje:
Nawet jeśli przygotowuję schab na kanapki z 1 kg mięsa, robię zalewę z podstawowej ilości składników.
Zamiast majeranku, można użyć kompozycji przypraw np. oregano z bazylią
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com
Witam, wg pierwotnego przepisu, z którego kiedyś korzystałam, należało zawinięte w folię aluminiową mięso trzymać 2 dni w lodówce i dopiero po tym czasie przystępować do konsumpcji w praktyce, nigdy nie doczekaliśmy do końca tego czasu, maksymalnie trzymam 12 h w folii w lodówce. Smacznego!
dzięki za szybką odpowiedź. Zrobię na święta. pozdrawiam
Polecam się na przyszłość Proszę koniecznie dać znać jak smakowało!
prawdziwa u Ciebie kopalnia smaków, jest z czego wybierać, a ja zapraszam do siebie http://robimy-domowe-sery.blog.pl/
Bardzo mi miło :-) Dziękuję za zaproszenie, chętnie skorzystam z nowych inspiracji :-)
Witam, ciekawy przepis. Mam pytanie w związki z nim, w jakim celu zawijasz mięso w folie aluminiową? Pieczesz je?
Mięso zawijam w folię aluminiową aby było soczyste, nie dokonuję już żadnej obróbki termicznej. P.S. przepraszam za zwłokę w odpowiedzi ale okres u mnie wybitnie wakacyjny :-) Pozdrawiam!
Robię bardzo podobnie. Zerknij na mój przepis http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/11/29/wedlina-domowa-ze-schabu/