ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Ryba na pierzynce z porów

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: filety z ryby, pory, białe wytrawne wino, suszone śliwki, śmietana 30%, masło lub olej, mąka pszenna, sól, pieprz.

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: dania obiadowe, dania rybne

 

Data wpisu: 26.12.2013

Nr katalogowy: KS100059

 

ryba na pierzynce z porów


Składniki i proporcje:

  • około 0,5 kg filetów z ryby (najczęściej używam morszczuka, mintaja lub karpia)
  • 4-5 porów (tylko białe części)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml śmietany 30%
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • masło lub olej do smażenia

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • 2 patelnie
  • 100059-ryba_na_pierzynce_z_porow-fot1a

Przygotowanie:

Pora pokroić w cienkie krążki i poddusić na maśle lub oleju, następnie dodać suszone śliwki oraz wino. Dusić do czasu, gdy wino odparuje. Następnie wlać śmietanę i podgrzewać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie filety z ryby przyprawić solą i pieprzem, opanierować w mące i usmażyć na rumiano na maśle lub oleju. Tak przygotowaną rybę podawać na pierzynce z porów.

Dodatkowe informacje:

Pierzynka z porów przygotowana według powyższego przepisu będzie stanowiła również doskonały dodatek do pieczonego schabu.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy