01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: pomidory, marchew, papryka czerwona, jabłka, cukier, czosnek, olej, ocet, sól, pieprz.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska
Kategoria: przetwory, sosy, dipy
Data wpisu: 09.12.2013 Nr katalogowy: KS100047 |
|
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w większe kawałki, marchew oraz jabłka obrać i pokroić na kawałki. Powyższe składniki zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach. Powstałą masę przełożyć go garnka i gotować bez przykrycia przez około 2h na niezbyt dużym ogniu. Po tym czasie dodać wyciśnięty czosnek, ocet, sól oraz olej. Cukier dodawać stopniowo i próbować. Doprawić do smaku pieprzem. Gotować jeszcze około 1h - 1,5h. Gorący sos nakładać do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoików, od razu zakręcać. Pasteryzować na mokro w garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki postawić do góry dnem i przykryć ściereczką aż do wystygnięcia.
Dodatkowe informacje:
Adżika świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, tostów a także jako sos do pizzy.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com