ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Waniliowy dżem z gruszek

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: gruszki, laska wanilii, cytryna, cukier.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących

Kategoria: przetwory, dodatki do pieczywa, śniadanie

 

Data wpisu: 01.12.2013

Nr katalogowy: KS100039

 

waniliowy dżem z gruszek


Składniki i proporcje:

  • 2 kg gruszek (najlepiej konferencji)
  • 1 laska wanilii
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • około 10-20 dag cukru (do smaku)
  • 2-3 łyżeczek żelfixu 3:1

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • deska do krojenia
  • obieraczka
  • garnek na dżem
  • garnek do pasteryzacji
  • słoiki o pojemności około 0,2 l lub 0,3 l
  • 100039-waniliowy_dzem_z_gruszek-fot1a

Przygotowanie:

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć gruszki, skropić sokiem z cytryny i podgrzać doprowadzając do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień na minimalny. W międzyczasie przekroić na pół laskę wanilii i nożem wyjąć ziarenka. Ziarenka wanilii dodać do gruszek i wymieszać. Do tak przygotowanych owoców dodajemy stopniowo cukier, uważając aby nie przesłodzić dżemu. Gotować na małym ogniu około 30-45 minut bez przykrycia. Do gorącego dżemu dodać żelfix - ilość dodawanego żelfixu zależy od uzyskanej konsystencji dżemu. Gorący dżem nakładać do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoików, od razu zakręcać. Pasteryzować na mokro w garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki odstawiać do góry dnem i przykryć ściereczką aż do ostygnięcia.

 


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy