ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Zupa krem z marchwi

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: marchewki, cebula, bulion warzywny, miód, imbir, curry, pieprz, sól, jogurt naturalny, groszek ptysiowy lub grzanki do zupy.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: zupy i kremy, dania obiadowe

 

Data wpisu: 25.11.2013

Nr katalogowy: KS100028

 

zupa krem z marchwi


  • 100028-zupa_krem_z_marchwi-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 80 dag marchwi
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka miodu
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku lub 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy lub grzanki do zupy

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • obieraczka
  • deska do krojenia
  • garnek
  • mikser
  • 100028-zupa_krem_z_marchwi-fot2a

Przygotowanie:

Podgrzać bulion. Marchewki obrać i pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pokrojone marchewki wraz z cebulą włożyć do gorącego bulionu i gotować pod przykryciem około 20 minut, do czasu gdy marchewki staną się miękkie. Jeśli używamy świeżego imbiru, to w międzyczasie należy go obrać i pokroić na kilka kawałków. Gdy marchewki zmiękną zdjąć zupę z ognia, dodać imbir, curry oraz miód. Chwilę przestudzić a następnie zmiksować na gładki krem - jeśli wydaje się nam zbyt gęsty, dolać przegotowanej wody. Dodać jogurt naturalny i dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem, curry i imbirem w proszku. Przy ponownym podgrzewaniu uważać aby zupa się nie zagotowała. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Dodatkowe informacje:

Krem z marchwi jest bardzo aromatyczny i świetnie rozgrzewa w jesienne lub zimowe popołudnia.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji