ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Zupa krem z kalafiora

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: kalafior, ziemniaki, cebula, por, bulion, jogurt, woda, masło, kurkuma, imbir, sól, pieprz, płatki migdałowe, groszek ptysiowy lub grzanki ziołowe lub razowy makaron.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: zupy i kremy, dania obiadowe

 

Data wpisu: 24.09.2014

Nr katalogowy: KS100143

 

zupa krem z kalafiora


Składniki i proporcje:

  • 1 duży kalafior
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 średniej wielkości cebula
  • biała część pora
  • około 2 l bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowego (w wersji bez ograniczeń)
  • około 1 l wody
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (doskonale sprawdza się jogurt typu greckiego)
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • imbir
  • klarowane masło
  • płatki migdałowe
  • jako dodatek: groszek ptysiowy lub grzanki ziołowe lub razowy makaron

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • duży garnek
  • mikser
  • patelnia
  • deska do krojenia
  • 100143-zupa_krem_z_kalafiora-fot1a

Przygotowanie:

Obrać i pokroić w kostkę: cebulę, ziemniaki. Pora oczyścić i pokroić w plasterki. W garnku podsmażyć razem warzywa. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i dodać do pozostałych warzyw, podlać wodą, posolić. Gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Do warzyw dodać połowę bulionu, zmiksować na gładki krem a następnie stopniowo dodawać pozostały bulion do czasu uzyskania pożądanej konsystencji kremu. Ponownie zmiksować. Podgrzać zupę. Doprawić do smaku kurkumą, imbirem oraz pieprzem. Na końcu dodać jogurt naturalny, wymieszać. Przy kolejnym podgrzewaniu uważać aby zupa się nie zagotowała. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami ziołowymi lub makaronem razowym, posypaną płatkami migdałowymi.

Dodatkowe informacje:

Pomysł na zupę krem z kalafiora pochodzi z Qchennych Inspiracji, pewnie autorka niejednokrotnie mnie jeszcze zainspiruje :)


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy