01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: poniżej 30 minut
Składniki: mąka gryczana, mąka kukurydziana, jabłko, proszek do pieczenia, mąka ziemniaczana, cukier, mleko lub mleko roślinne, cynamon, olej.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących
Kategoria: śniadanie, ciasta i desery, dania obiadowe, inne
Data wpisu: 30.06.2014 Nr katalogowy: KS100123 |
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę kukurydzianą, gryczaną i ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia, cukier, cynamon oraz 1,5 szklanki mleka. Dokładnie wymieszać - jeśli uzyskana masa jest zbyt gęsta dodać jeszcze mleka - zazwyczaj muszę dodać jeszcze 1/4 szklanki mleka. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w większą kostkę a następnie dodać do ciasta, wymieszać. Smażyć na oleju, bez przykrycia, na średnim ogniu do czasu zrumienienia się racuchów. Po usmażeniu odsączamy racuchy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Z podanej ilości składników uzyskujemy około 10 racuchów wielkości jak na załączonych zdjęciach. Przed podaniem racuchy posypać cukrem pudrem.
Dodatkowe informacje:
Do przygotowania bezglutenowych racuchów zainspirowała mnie Olga Smile, dzięki niej bezglutenowe smakołyki zagościły na stałe w moim domowym menu.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com