ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Ciasto na krakersach (bez pieczenia)

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: krakersy, gotowa masa kajmakowa lub słodzone mleko skondensowane*, kwaśna konfitura, mleko, jajka, cukier, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, laska wanillii, masło, śmietana kremówka, cukier puder, wiórki kokosowe, śmietan-fix.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria:  ciasta i desery

 

Data wpisu: 28.04.2014

Nr katalogowy: KS100106

 

ciasto na krakersach


Składniki i proporcje:

  • 60 prostokątnych krakersów 
  • 200-300 g masy kajmakowej*
  • 200 g kwaśnej konfitury (użyłam konfitury morelowej)
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe do posypania ciasta

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • 2 garnki
  • miska
  • miseczka lub duży kubek
  • mikser
  • blaszka (używam blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm)
  • papier do pieczenia
  • 100106-ciasto_na_krakersach-fot1a

Przygotowanie:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Podgrzać w garnku kajmak wraz z konfiturą, dzięki temu łatwiej będzie nam rozsmarować powstałą masę. Masę kajmakowo-konfiturową rozsmarować na krakersach a następnie przykryć drugą warstwą krakersów. W garnku zagotować 500 ml mleka z cukrem, ziarenkami wanilii oraz masłem.  Do gotującego się mleka wlewamy pozostałe 100 ml mleka wymieszane dokładnie z jajkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Chwilę mieszamy i tak przygotowany budyń wylewamy na krakersy a następnie przykrywamy ostatnią - trzecią warstwą krakersów. Czekamy aż ciasto przestygnie i wkładamy je na około 2-3h do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę - w misce ubijamy schłodzoną kremówkę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Na ciasto wykładamy bitą śmietanę, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki - najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dodatkowe informacje:

* jeśli chcemy samodzielnie przygotować masę kajmakową, to będzie nam potrzebna 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego oraz większy garnek. Puszkę gotujemy w garnku wypełnionym wodą - wody powinno być na tyle dużo aby "z górką" przykryła puszkę. Puszka z mlekiem powinna się gotować około 2,5-3h. W trakcie gotowania ewentualnie dolewamy wody. Przed otwarciem puszki należy ją wystudzić, masę kajmakową najlepiej przygotować dzień wcześniej.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy