01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: krakersy, gotowa masa kajmakowa lub słodzone mleko skondensowane*, kwaśna konfitura, mleko, jajka, cukier, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, laska wanillii, masło, śmietana kremówka, cukier puder, wiórki kokosowe, śmietan-fix.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska
Kategoria: ciasta i desery
Data wpisu: 28.04.2014 Nr katalogowy: KS100106 |
|
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Podgrzać w garnku kajmak wraz z konfiturą, dzięki temu łatwiej będzie nam rozsmarować powstałą masę. Masę kajmakowo-konfiturową rozsmarować na krakersach a następnie przykryć drugą warstwą krakersów. W garnku zagotować 500 ml mleka z cukrem, ziarenkami wanilii oraz masłem. Do gotującego się mleka wlewamy pozostałe 100 ml mleka wymieszane dokładnie z jajkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Chwilę mieszamy i tak przygotowany budyń wylewamy na krakersy a następnie przykrywamy ostatnią - trzecią warstwą krakersów. Czekamy aż ciasto przestygnie i wkładamy je na około 2-3h do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę - w misce ubijamy schłodzoną kremówkę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Na ciasto wykładamy bitą śmietanę, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki - najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodatkowe informacje:
* jeśli chcemy samodzielnie przygotować masę kajmakową, to będzie nam potrzebna 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego oraz większy garnek. Puszkę gotujemy w garnku wypełnionym wodą - wody powinno być na tyle dużo aby "z górką" przykryła puszkę. Puszka z mlekiem powinna się gotować około 2,5-3h. W trakcie gotowania ewentualnie dolewamy wody. Przed otwarciem puszki należy ją wystudzić, masę kajmakową najlepiej przygotować dzień wcześniej.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com