ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Bananowiec wegański

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: banany, mąka pszenna, cukier trzcinowy, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, sól, olej, aromat waniliowy, ewentualnie cynamon.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 19.03.2014

Nr katalogowy: KS100095

 

bananowiec wegański


  • 100095-bananowiec_weganski-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 6 dojrzałych bananów
  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki tortowej)
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • ewentualnie 2 łyżeczki cynamonu
  • tłuszcz do wysmarowania keksówki
  • bułka tarta

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • miska
  • mikser
  • keksówka (używam keksówki o wymiarach 31 cm x 12 cm)
  • 100095-bananowiec_weganski-fot2a

Przygotowanie:

Banany zmiksować na jednolitą masę, wlać olej, dodać cukier i aromat waniliowy oraz cynamon - dokładnie połączyć składniki. Następnie dodać mąkę, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Sprawdzić za pomocą patyczka czy ciasto się dobrze upiekło.

 


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji