ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Zupa krem z soczewicy

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: soczewica, marchewki, pietruszki, por, seler, czosnek, sól, pieprz, curry, papryka słodka w proszku, olej, natka pietruszki, groszek ptysiowy lub grzanki do zupy.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska

Kategoria: zupy i kremy, dania obiadowe

 

Data wpisu: 19.03.2014

Nr katalogowy: KS100094

 

zupa krem z soczewicy


Składniki i proporcje:

  • 1 szklanka soczewicy (użyłam soczewicy zielonej)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 por (biała część)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • papryka słodka w proszku
  • groszek ptysiowy lub grzanki do zupy
  • natka pietruszki

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • garnek
  • obieraczka
  • deska do krojenia
  • mikser
  • 100094-zupa_krem_z_soczewicy-fot1a

Przygotowanie:

Białą część pora drobno pokroić i podsmażyć w garnku na oleju. Marchewki, pietruszki, czosnek oraz selera obrać i pokroić w mniejsze kawałeczki a następnie dodać do pora. Warzywa zalać wodą, dodać soczewicę oraz sól i pieprz. Wody powinno być tylko tyle aby przykryła zawartość garnka. Gotować do czasu aż warzywa oraz soczewica będą miękkie. Chwilę przestudzić a następnie zmiksować na gładki krem - jeśli konsystencja wydaje się nam zbyt gęsta, dolać przegotowanej wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką w proszku oraz curry. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami do zupy oraz z drobno posiekaną natką pietruszki.

Dodatkowe informacje:

Jeśli mamy ochotę na sycącą i rozgrzewającą potrawę to ta zupa okaże się strzałem w dziesiątkę.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy