ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Mus dyniowo-jabłkowy

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: dynia, jabłka.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących, dla niemowląt

Kategoria: przetwory, przystawki, przekąski, śniadanie

 

Data wpisu: 01.12.2013

Nr katalogowy: KS100037

 

mus dyniowo-jabłkowy


Składniki i proporcje:

  • 1 kg miąższu dyni
  • 1 kg jabłek

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • deska do krojenia
  • obieraczka
  • mikser
  • garnek na mus
  • garnek do pasteryzacji
  • słoiki o pojemności około 0,2 l
  • ściereczki kuchenne
  • 100037-mus_dyniowo_jablkowy-fot1a

Przygotowanie:

Dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić w większą kostkę, przełożyć do garnka. Jabłka umyć, obrać, pokroić na kawałki i przełożyć do garnka. Gotować na niezbyt dużym ogniu, pod przykryciem do czasu rozpadnięcia się dyni i jabłek.  Chwile podgotować bez przykrycia a następnie zmiksować. Gorący mus nakładać do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoików, od razu zakręcać. Pasteryzować na mokro w garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki odstawić do góry dnem i przykryć ściereczką aż do wystygnięcia.

Dodatkowe informacje:

Ewentualnie można dodać do musu odrobinę cukru aczkolwiek uważam ten dodatek za zupełnie zbędny, szczególnie jeśli planujemy go podać maluchom :).


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy