01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.
Składniki: kasza jęczmienna, marchewki, pietruszka, seler, cebula, ziemniaki, olej, masło, sól, pieprz, papryka słodka w proszku, lubczyk suszony otarty, natka pietruszki, kostka bulionowa.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących
Kategoria: dania obiadowe, zupy i kremy
Data wpisu: 21.11.2013 Nr katalogowy: KS100007 |
|
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Do garnka z wodą dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę jęczmienną oraz ewentualnie kostkę bulionową. Zacząć gotować. Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę obrać i pokroić w ćwierćpiórka. Starte warzywa wraz z pokrojoną cebulą poddusić na tłuszczu z dodatkiem odrobiny wody. Podduszone warzywa wrzucić do garnka, w którym gotują się ziemniaki oraz kasza. Można dolać nieco wody do uzyskania pożądanej gęstości. Zupę gotować aż ziemniaki oraz pozostałe warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką w proszku i sporą ilością lubczyku. Zupę podawać posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.
Dodatkowe informacje:
Z podanych powyżej proporcji uzyskujemy bardzo gęstą zupę - taką lubimy najbardziej.
Krupnik jest daniem, do którego przekonałam siebie i swoją rodzinę niedawno, do tego czasu był daniem z kategorii: koszmar dzieciństwa, nie tknę tego nigdy w życiu :). Od kiedy sama zaczęłam gotować krupnik, często gości na naszym stole.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com