ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Muffinki jabłkowe

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: jabłka, olej, mąka pszenna, cukier trzcinowy, mleko lub mleko roślinne, sól, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, cynamon, ewentualnie aromat waniliowy.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 14.03.2014

Nr katalogowy: KS100093

 

muffinki jabłkowe


  • 100093-muffinki_jablkowe-fot1a

Składniki i proporcje:

Składniki mokre:

  • 3 niewielkie jabłka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka lub mleka roślinnego (w wersji wegańskiej)
  • ewentualnie 0,5  łyżeczki aromatu waniliowego

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki tortowej)
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do muffinek można dodać również orzechy, rodzynki czy też inne ulubione bakalie.

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • 2 miski
  • obieraczka
  • tarka
  • forma na muffinki lub 12 foremek na muffinki
  • 100093-muffinki_jablkowe-fot2a

Przygotowanie:

Do miski włożyć obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka, olej, mleko i ewentualnie aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać składniki suche. Dodać składniki mokre do suchych i wymieszać. Formę do muffinek wysmarować tłuszczem (można użyć odrobiny oleju) i nakładać łyżką ciasto do około 3/4 wysokości foremki. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Muffinki pieczemy do czasu gdy się zarumienią a wsadzony patyczek będzie czysty. Muffinek nie wyjmuję od razu z piekarnika, studzę je przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.

Z podanej ilości składników uzyskujemy 12 muffinek.

 


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy